Oude Meesters

Meer suppoosten dan bezoekers zondagmiddag in het Brusselse KMSK. Corona maakt dat je rustig kan kijken, zo lang je wil.
Indrukken van weleer komen naar boven. De helle horizon in de Piëta van Van der Weyden blijft een sterke vondst, in de benedenhoek van Maria met de paplepel van David bekoort het stilleven niet minder dan vroeger. De bekoring van de heilige Antonius van Bosch nodigt weer uit om de uil te zoeken en bij Bruegel merken bootslui, visser, boer en herder Icarus nog altijd niet op.
Wat nog naar boven komt: de Artisboeken uit de zestigerjaren. Wandelend van de Meester van Flémalle tot Louis Navez zie ik in gedachten de plak- en leesboeken. Ik bewaar ze ergens in mijn bibliotheek boven. Want met de ‘Artis-punten’ begon de liefde voor wat schoon blijft.

2lamenta (2)