Grenzen

Heuvelen zal dit jaar niet zomaar lukken. De zuiderlingen lokken ons wel langs alle kanten, maar over binnengrenzen klinkt kakofonie en de Zwitsers zwijgen. Naar de Arno rijden is niet evident door Lotharingen en Elzas die nog rood kleuren, en door Lombardije waar het virus vreselijk toesloeg en voelbaar blijft. Maar onze rijdende kooi van Faraday kan een anti-corona-kooi worden. En hoog boven de Arno fungeert de afgelegen heuvel als een toevluchtsoord. Zoals Fiesole in Boccaccio’s Decameron, wel met basic comfort. Een maand zelf opgelegde quarantaine in Toscane: zonder strand, zonder centro storico, wel een eikenbos met beesten, bad en boeken. En om te starten een familiale bubbel, gevolgd door anderhalve-meter-vrienden. Maar dit is een particulier geval. Het beleid kan daar geen rekening mee houden. En er zijn veel soorten grenzen. Nare tijden doen ons vóór alles onze eigen grenzen ontdekken.

p1100057