Boon in Aalst – 1

Vandaag eenenveertig jaar geleden overleed Louis Paul Boon aan zijn schrijftafel in Erembodegem, een tiental kilometer van hier aan de overkant van de Dender. Ik herlas deze week De Kapellekensbaan uit 1953. Boon schreef zijn meesterwerk in de Verastenstraat 5 (foto onder) in Aalst, waar hij met vrouw en kind een huis huurde van najaar 1947 tot begin 1953.
Van de vele Aalsterse huizen die Boon heeft bewoond zijn er in de stad drie – denk ik – bewaard gebleven: zijn geboortehuis aan de Zeshoek, het huis dat zijn ouders in de jaren ’30 betrokken in de Sint-Annalaan (‘Boelvaar Poef’) en de plek waar hij De Kapellekensbaan schreef.
Dat de vijf werkmanshuisjes aan de Aalsterse Zeshoek ooit verdwijnen, is zo voorspelbaar. Het linkerpand, links van het verkeerslicht, is het geboortehuis van Boon. Boven de brievenbus is de plek zichtbaar van de vorig jaar verdwenen gedenkplaat (ooit een particulier initiatief).
Misschien moet men van officiële zijde toch ’s proberen daar eindelijk iets aan te doen. En bovendien een gedenkplaat aanbrengen in de Verastenstraat. Een monument van een roman wordt niet zomaar om het even waar geschreven.

P1100597 (2)