Manzoni versus Boccaccio

la-peste1

De Decamerone kom je in deze tijden van epidemie overal tegen, ook in de buitenlandse media. En toch getuigt dat boek voor mij te veel van escapisme. Je zal maar tot de Florentijnse adel of burgerij behoren, een mooi landgoed kennen of hebben op de heuvels van Fiesole en je veilig terugtrekken om met vrienden en vriendinnen leuke novellen te vertellen van leven en liefde. Terwijl je de misère ruikt die opstijgt uit het dal. Geef me nu dan maar – naast hét boek van Camus – Manzoni’s historische roman De verloofden. De protagonisten Renzo en Lucia zijn van eenvoudige komaf en zullen ondanks adellijke inmenging, oorlog en pest hun liefde bekroond zien. Boccaccio zal ik herlezen in de vertaling van Frans Denissen, als ik deze zomer op de huurheuvel bij de Arno raak. Als.

Giovanni_Boccaccio_and_Florentines_who_have_fled_from_the_plague3