Cijfers en regels

Ik laat de danse macabre van cijfers aan mij voorbijgaan en voor mij is er ook niet veel gelegen aan het spinnenweb van regeltjes. Ik probeer me te houden aan de Wet van Maggy. Maar een andere cijferdans duwt het collectief ongeduld weer in de richting van weleer. Rendementsdenken, zelfs in het onderwijs, blijft blind voor nieuwe en onafwendbare isolering.
Het lijkt een heel klein beetje op de collectieve waanzin, de communis insania waarmee Seneca een brief aan Lucilius eindigt. Leven volgens de eigen natuur is eigenlijk makkelijk, maar hanc difficilem facit communis insania; in vitia alter alterum trudimus – de collectieve waanzin bemoeilijkt dat, wij duwen elkaar in de fout. (41.9)

Een Italiaanse en Engelse versie van deze blogpost met een “Blackboard” van Pierluigi Fresia is te vinden op het artistieke webmagazine Diario comune van de Romeinse artiest Andrea Fogli onder:

TELEGRAMMA dalle Fiandre di Patrick Lateur &”Blackboard” di Pierluigi Fresia

Diario comune is a montly web magazine collecting speeches – diaries, stories, observations and visions, but also tributes, memories & ongoing projects, from 12 european and international artists of different generations.”

Op de website zijn er ook notities en plastisch werk te vinden van Koen Broucke.