Kathedraalbouwers

Wat France 2 gisterenavond liet zien met Sauver Notre-Dame was adembenemend. Na de brand van de kathedraal, vandaag een jaar geleden, was en blijft de eerste opdracht het bouwwerk beveiligen en stabiliseren.
Architecten, steenhouwers en timmerlui herbeleven op gevaar van leven het werk van de middeleeuwse bouwers. Kijk hoe ze halsbrekend hangen tussen wankele gewelven, hoe een immense bouwkraan meticuleus uitgevoerde houten boogconstructies laat zweven hoog boven de Seine om de luchtbogen van de Notre-Dame te ondersteunen. Andere machines, andere technieken, maar in wezen het werk van wat we lang geleden konden lezen in Le temps des cathédrales van Georges Duby. Een van de werkmannen zei het gevat: ik heb geen emploi maar een métier.
Op de grond en in de lucht wordt gewerkt aan het herstel van de ziel van een stad, aan de ziel van een continent. En die ziel bestaat uit steen, hout en glas. En eeuwenoud geloof.

FRANCE - CULTURE - HERITAGE - NOTRE-DAME RENOVATION