Post coronam

1920x1080_594be4135117240646fbc26ec74f124dca4740cd74123

Exact drie weken huis en tuin. Lockdown klinkt minder erg dan isolement of afzondering. Fransen spreken van confinement. Finement is het voor niemand.
Intussen werkt de GEES aan een exit-strategie. Dat expertenwerk wekt in dit vroege stadium valse verwachtingen. Ook in deel V van La Peste worden de teugels gelost, terwijl er nog veel doden moeten vallen. Camus: ‘La délivrance qui approchait avait un visage mêlé de rires et de larmes.’ (Pléiade, 1444).
En ook daar de vraag hoe het verder moet met de wereld post pestem. ‘Tarrou pensait … que la peste laisserait des traces au moins dans les coeurs.’ En wat Cottard betreft: ‘Ce qui l’intéressait, c’était de savoir si … tous les services fonctionneraient comme par le passé. (1448-1449) Een betere mensheid of een wereld die weer functioneert. Het zijn de vragen van columnisten en opiniemakers, die ons in deze nare dagen met hun schrijfsels om de oren slaan.
La Peste van Camus herlezen is heilzaam. Ik lees het werk met oudere ogen, maar vooral met een andere blik dan in illo tempore.