Internetpatroon

Dit moet ik op 4 april toch nog even kwijt: er bestaat een patroonheilige voor encyclopedie en internet! Dat zal internauten verrassen, en zeker hen die met kerk geen uitstaans hebben.
Van Isidorus van Sevilla (ca. 560-4 april 636) heb ik niets op mijn I-planken, die van Ibsen tot Izzo lopen, en na Isaios direct naar Isokrates springen. Isidorus is auteur van o.m. Etymologiae in twintig boekdelen, die de kennis van de oudheid en het vroege christendom samenbrengen. Zo vormt de bisschop van Sevilla als compilator de brug tussen oudheid en middeleeuwen. Zijn encyclopedie was ook een van de eerste gedrukte boeken (Augsburg, 1472).
Het scheelde weinig, of het werk bestond niet (meer). Isidorus is tijdgenoot van de profeet Mohammed (ca. 570-632) en in 711 werd het Iberisch Schiereiland door de moslims veroverd. Maar zijn monument bleef bewaard.
En dus kunnen internauten met een gerust hart prevelen:
“Van crashes en hackers, verlos ons, Isidorus.”

– Etymologiae 14.3 in de eerste gedrukte editie door Günther Zainer, Augsburg 1472. Boek 14 behandelt de geografie, en deze pagina (detail) toont de drie continenten zoals Isidorus die zag.