Urbi et Orbi

Gisteren, in de schemer van een vrijdagavond – een vroege Goede Vrijdag – klonken woorden uit de storm op het meer: Waarom zijn jullie bang? (Mc 4:40) Een beregend Sint-Pietersplein, leeg als nooit voorheen, wel vol van wat er wereldwijd op mensen weegt. Woorden van troost en woorden tegen wanhoop. Bovenal: stilte, lange stiltes. Want naast caritas is er gebed: buiten op het voorplein bij kruis en icoon, binnen in de narthex tussen de leegte van plein en basiliek aanbidding van en zegening met het Allerheiligste. Onder het ingehouden gezang van aloude hymnen, heel even ook onder gelui van klokken en geloei van sirenes, de geluiden van kerk en van wereld. Over een leeg plein. In dit theater is er geen protagonist, zelfs de paus verdwijnt achter zichzelf. Hoofdrolspeler is de stille leegte waarin het Woord aanwezig wordt gesteld. Religieus toneel in een volmaakte Vaticaanse regie.

Hier nog te bekijken: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/video/volg-live-de-urbi-et-orbi-zegen-van-paus-franciscus

1D729EBC-20FC-47EE-A1D0-144514636570