Quarantaine

Quarantaine moet in coronatijden zowat het meest gebruikte woord zijn. Vooral in Italië. Laat dat woord nu uitgerekend Italiaans van oorsprong zijn. In Reggio Emilia, dat sinds vandaag ook in quarantaine ligt, was er in 1374 al zo’n besluit en in datzelfde jaar besliste Venetië, nu ook een quarantaineplaats, dat schepen die mogelijks de pest meebrachten, quaranta giorni – veertig dagen moesten wachten om de haven binnen te varen. Quarantena is de oude Venetiaanse vorm voor het woord. Aanleiding was dus de pest die Azië en Europa in haar greep had.
Dat magische getal veertig heeft Bijbelse wortels. In Ezechiël 12:1-8 staat het voorschrift van de reiniging van de vrouw na de geboorte van een kind. Op Internationale Vrouwendag klinkt dat niet netjes.
En uiteraard is er Matteüs 4:2, waar Jezus veertig dagen vast. Quarantaine in de lopende Veertigdagentijd klinkt dan weer dubbelop.