Autun – 6

De terugweg uit Autun is een omweg via Châtillon-sur-Seine. Om de vrouw van Vix te groeten, en vooral om te zien wat er in Vix tevoorschijn kwam: een uitzonderlijke archaïsche bronzen krater uit 530 v.C., een mengvat van 1.100 liter, ruim anderhalve meter hoog. Met bronzen reliëfs, zeldzaam werk uit die late zesde eeuw v.C.: een optocht van gewapende hoplieten en strijdwagens.
Grieks in Vix… Hoe komt zo’n krater van meer dan 200 kilo in het noorden van Bourgogne terecht? Wellicht een relatiegeschenk van een rijke Griek uit Zuid-Italië (Magna Graecia) aan een voorname Keltische dame uit het belangrijk commercieel centrum op de Mont Lassois. En het mengvat kwam er in onderdelen aan, want minstens zeven stuks zijn alfabetisch gemarkeerd. Samen met ander Grieks vaatwerk voer de krater via de grote handelsroute Rhône-Saône naar het gebied van Seine-Loire. Bij haar dood rond 500 v.C. nam de vrouw uit Vix alles mee in haar graf.
Lang vóór Bourgogne Romeins en romaans kleurde, was er op de waterwegen een bedrijvigheid die de Griekse wereld ver noordelijk bracht. Vaut le détour, dacht ik op onze retour.

vix6