Autun – 1

le-temple-de-janus-sera-un-hotel-de-luxe-aux-portes-d-autun-l-annee-prochaine-photo-le-jsl-1554051241

Van een folie is een mens nooit vrij. En de roep werd weer te sterk. Vandaag onderweg naar mon premier amour, Bourgogne, waar ik voor het eerst kwam in juli 1968. In Taizé zinderde mei 68 nog volop na. Voor de eerste overnachting zorgde toentertijd abbé Grivot, een van dé kenners van romaanse kunst, in Autun. In de buurt van zijn cathédrale des diables ligt nu weer de uitvalsbasis voor Romeinse en romaanse wandelingen in de oude stad en voor tochten door het Bourgondische platteland.
Uit de Zodiaque reist Bourgogne romane mee. Ik kocht het in 1969, zie ik. Zo lang al maakt romaanse kunst me enthousiast. Maar ook een oude bloemlezing uit de verzen van Alphonse de Lamartine (ik vertaalde ooit Le lac), een traktaat van Bernardus van Clairvaux en een boekje van Frère Roger, de vermoorde stichter en eerste overste van Taizé. Op reis lees je altijd werken die de streek genereerde.