Ausonius op Valentijn

Marcus tot Venus
– Een meisje haat me, maar ik hou van haar,
en een dat van me houdt, haat ik dan weer.
Milde Venus, als u kunt, regel dat ´s onder ons.
– Ik kan dat makkelijk,
voorkeur en liefde draai ik om.
Het tweede haat jou, van je houden doet het eerste.
– Begod! Dan onderga ik weer hetzelfde lot!
– Wil je dan van beide meisjes houden?
– Wil ik wel, wanneer die twee ook van mij houden!
– Marcus, zorg daar zelf ´s voor: liefde wint liefde.

Epigram 102 – Ausonius (4de eeuw), afkomstig uit Bordeaux en Frankrijks eerste dichter, werkte aan het keizerlijk hof in Trier. Hij kende zijn klassieken. De pointe ut ameris, ama vond hij letterlijk in een epigram van Martialis (6.11.10), en Seneca citeert in brief 9.6 de stoïcijn Hekaton van Rhodos: Si vis amari, ama.

Venusmozaïek (3de eeuw) uit Schweich, Landesmuseum, Trier.