Minturnae

Alweer twee oude Romeinen blootgelegd. Ditmaal in Minturno, het antieke Minturnae, langs de Via Appia op de grens van Latium en Campania. Twee graven uit ca. 100 n.C. Niets spectaculairs, maar het toont aan hoe we in het Zuiden constant op en over het verleden lopen. Aan diezelfde Tyrreense kust stond ik zes jaar geleden in de grot van Sperlonga en het museum met de eigenlijk lelijke beeldengroep van Odysseus en de cycloop. Vandaar langs het vergiliaanse Gaeta en het Formiae van Cicero naar Minturno, om daar door de weinig aantrekkelijke site te slenteren. Je vergeet de plek, tot skeletten uit de ondergrond je herinneren aan hun heimat. Zij kenden ongetwijfeld het verhaal van Marius die zich in de moerassen van Minturno schuilhield voor de soldaten van Sulla. Het zijn de doden die het verleden doen herleven.

tomba-81457.660x368 (2)