Frans van Beauvoorde

Vandaag nemen we in Veurne en Beauvoorde afscheid van Frans Terrie, jarenlang de gastvrije poëziepastoor van het kasteeldorp in de Westhoek. Bij hem was ik talloze keren te gast op een van zijn artiestenmissen of voor een kruisweg met orgelspel door Jan Vermeire, bij een lezing in de Driekoningen of als gastdichter op het 30ste Poëziefestival in 2004. In zijn pastorie huisden veel flessen wijn en nog veel meer boeken. Vooral verzenbundels. Terrie was een van de meest gedreven poëzielezers die ik heb gekend.
Toen hij zeventig werd, ontving hij op 6 juli 2008 een geletterd gezelschap en ik stel nu vast dat ik op de foto kwam te staan tussen twee mensen die ons nu kort na elkaar zijn ontvallen. Frans van Beauvoorde was een man die leefde voor de goedheid en de schoonheid. Hij blijft me bij.

Hij had zijn laagland en de woorden lief,
de lucht, de wilgen van een duurzaam oord,
ging voor onder het kruis van het ogief.
Nu huist hij in het hoogland van het Woord.

Terrie 2008 (2)
© Foto (detail): Lieve Terrie.