Dubbelkunstenaar

Vlaanderen heeft nogal wat dichters en immens veel beeldende kunstenaars. Maar dubbelkunstenaars die woord én beeld hanteren, zijn er niet zo veel. Johan van Cauwenberge, in een vorig leven een van de stemmen van Radio 3 en van Klara, is er zo een. Vandaag finaliseer ik een bloemlezing uit zijn elf bundels, zijn verspreide gedichten en ongepubliceerd werk voor de Parnassusreeks van de Leuvense uitgeverij P. Liefde en Tijd zijn de grote thema’s in zijn werk, en uiteraard de verhouding woord en beeld. Cultuurhistorische en maatschappijkritische accenten zijn hem evenmin vreemd. De bloemlezing van de man uit Geraardsbergen die in Leuven woont, eindigt zo:

zoeken naar de zin
in oude boeken
steeds op drift, zwalpend en hopend
me verwerend tegen stroming
en getij en tegelijk opgaand
in de eeuwige beweging
van vroeger, nu, daar en hier
oeverloos spoelen we aan
waar? Wie wil het weten?
en drijven verder bladgewijs
is het de Dender, de Dijle of de Lethe?
wat blijft is de rivier.

Het allerlaatste vers van de anthologie is ook de titel. Wat blijft is de rivier verschijnt medio maart bij P.