Zannekin

Een verrassingsweekend in Lampernisse bracht me mijn kinderlectuur in herinnering van een van de Hanskens of Vlaamse filmkens over Nicolaas Zannekin. De man uit dit polderdorp leidde het verzet van de ‘Kerels van Vlaanderen’ tegen graaf Lodewijk van Nevers, maar werd in de Slag bij Kassel in 1328 door de Franse koning Filips VI verslagen. Hij sneuvelde.
Hugo Claus moet ooit aan Gaston Burssens hebben verteld (of bekend) dat hij als tiener een historische roman heeft geschreven over Zannekin en ‘dat hij die helaas vernietigd heeft.’ Dat helaas intrigeert. Misschien zanikte hij wel, bij Claus wist je het nooit. Dus geen heroïserende roman meer van Claus over Zannekin. De gedenksteen van de vrijheidsstrijder staat wat verloren tegen de kerkmuur. En de kerk zelf fungeert alleen nog als baken in de polders, geeft wel nog het uur aan en luidt om acht uur ´s morgens enthousiast de winterdag in in dit dorp tussen wolken, groen en water.

Lampernisse_Zannekin (3).JPG