Rome, Lungara – 6 (slot)

Wanneer ik op nieuwjaarsdag Rome verlaat, is het jaar van Da Vinci voorbij en begint het Rafaëljaar. Beide artiesten stierven met een jaar verschil een half millennium geleden. De schilder uit Urbino vroeg en kreeg een graf in het Pantheon en vandaag legt men er een eerste roos. Zo een krijgt hij er in 2020 elke dag. Met dit gebaar (en met een grote expositie in de Scuderie) eert de stad de man uit Urbino.
Bij de Porta Settimiana liep ik al ettelijke keren langs het vermoedelijke huis waar Raffaello Sanzio de bakkersdochter het hof maakte en waar zij, Margherita Luti, hem wellicht nakeek op weg naar zijn werk in de villa van bankier Chigi in de Lungara. La Fornarina zelf ging ik de dag vóór het jaar van haar minnaar begon, groeten in het Palazzo Barberini. Raphael Urbinas signeerde hij op haar linkerarm. Als wou hij zeggen: zij was van mij. Oosters mooi is zij in haar weinig verhullende kuise houding, en ze heeft een lelijke navel.

IMG_7274.jpg