Balken en balen

De 24 eiken balken die men in Rome bij metrowerken vond, zijn volgens dendrochronologisch onderzoek gehakt rond 40 n.C. In het noordoosten van Frankrijk, ergens tussen de Jura en het gebied van de Bovenrijn. Via Saône en Rhône, zee en Tiber werden ze naar dé stad vervoerd. Die balken overleefden een tocht van 1700 km en zien er na 2000 jaar nog stevig uit.
Vandaag doet Rome het minder goed. Expats vinden Rome de vreselijkste stad om te verblijven. In een onderzoek omtrent 82 wereldsteden is de Urbs op één na hekkensluiter, en in de Europese ranking de slechtste leefplek. In dezelfde krant staat een beetje verder een onbedoeld bewijs. Van wat in Rome doorgaat als De Lijn, vloog gisteren de 29ste stadsbus in brand. Sinds begin dit jaar.
Maar niks aan de hand. Gisteren ging op de Corso de kerstverlichting aan en op de Piazza Venezia torent de kerstboom tussen klank en stank van auto’s.

203935763-31fac200-bd94-4b72-a61b-f0f6402dc9d6