Vincent

Voor Van Gogh verplaats ik me graag. Mijn eerste kennismaking dateert van 1965, we trokken toen met het college van Waregem naar de expositie in het MSK Gent. De laatste keer was in 2015: Van Gogh au Borinage. La naissance d’un artiste te Bergen in het BAM. In Het Noordbrabants Museum van ´s-Hertogenbosch loopt nu Van Goghs intimi. Vrienden, familie, modellen.
Een thematische invalshoek die tegelijk heel het leven van de schilder evoceert, ook met brieven. Zijn grootste intimus was natuurlijk zijn broer Theo. Op een grote wand trekken twee kleine (19 x 14,1 cm) portretten uit de zomer van 1887 onweerstaanbaar de aandacht. Zijn zelfportret en Theo’s portret roepen de correspondentie van de broers voor de geest. En hun discussies. En hun beider graf in Auvers-sur-Oise, waar ik nog nooit kwam…