Rederijkers

Gisteren werd ik in de Aalsterse Sint-Martinuskerk teruggekatapulteerd in de tijd.
Op De Druivelaar staat vandaag Catharina van Alexandrië, en die martelares met rad en zwaard werd in Aalst patrones van de Koninklijke Aloude Rederijkerskamer De Catharinisten. In de kooromgang van de Martinuskerk is er een kapel aan de patrones gewijd. Het schilderij van haar martelaarschap onder keizer Maxentius is van de hand van Pieter Thys, leerling van Van Dyck.
Na de zondagsviering, mèt onzevader in de traditie van de Rederijkers, trokken de Catharinisten met beeld en flambouwen in processie de Martinuskerk rond. Een aandoenlijk ritueel uit het Rijke Roomse Leven.
De zondagspreek op Christus-Koning van deken Verwaeren was dan weer een juweeltje van moderniteit.

Caravaggio, De H. Catharina van Alexandrië, 1595-1596 (Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid)