Bruut

Architect Juliaan Lampens, die onlangs overleed, heeft in zijn oude dag een discussie moeten meemaken rond de eventuele restauratie van zijn brutalistische bedevaartskapel van Kerselare op de Edelareberg (Oudenaarde). De laatste berichten spreken het betonrot nu tegen. Die andere betonkerk uit mijn jeugdjaren, de Sint-Ritakerk van Léon Stynen op de Zandberg (Harelbeke), staat er nog steeds stevig bij. Wat er verder nog zoal gebeuren zal met de voormalige Abdij Roosenberg in Waasmunster, werk van dom Hans Van der Laan, moet in het oog worden gehouden. De architect-monnik rust intussen in de schaduw van zijn betonabdij in Vaals. Bij zijn graf stond ik geregeld stil tijdens mijn wandelingen in de abdij waar ik ooit werkte aan mijn vertaling van de Regel van Benedictus.
Beton, glas en hout zijn primaire materialen die in hun geometrische vormen en wiskundige verhoudingen de spiritualiteit van plekken als Kerselare en Zandberg, Roosenberg en Vaals verhevigen. Brute materie werkt elementair.

jumbo_1835_1554826923.jpg

https___www.vai.be_volumes_general_20140130_rondleidingcarolinevoet_abdijroosenberg.f1568378311

13-Abdij-Vaals_foto_Jeroen-Verrecht-bewerkt.jpg