Zwaard of ploegschaar?

Ik las de kleine profeet Joël en schrok: ‘Smeed uw ploegscharen om tot zwaarden, uw snoeimessen tot lansen.’ (4.10) In het overbekende vers bij Jesaja luidt het: ‘Dan smeden zij hun zwaarden om tot ploegscharen en hun speerpunten tot sikkels.’ (2.4) En idem bij Micha 4.3, maar de sikkels heten hier snoeimessen. Jesaja en de jongere Micha profeteerden beiden in de tijd van Homeros, Joël vermoedelijk in de laatste jaren van Sokrates.
Dat Joël op een sarcastische manier de profetische tradities vervormt, zoals de voetnoot in de Willebrordvertaling verklaart, zint me niet. Er liggen drie eeuwen tussen Jesaja-Micha en Joël. De dialectiek tussen oorlog en vrede wijzigt naargelang van de context.
De Bijbel is een veelstemmige bibliotheek.

Michelangelo, De profeet Joël, 1508-1512 (Sixtijnse Kapel, Vaticaanstad)