Gezusters

Met drie generaties struinden we door het STAM in Gent, tot het witte legoland in zicht kwam, waar de frustratie bij de witgeblokte miniaturen van de Gentse torens elke poging tot enige creatieve constructie in de kiem smoorde.
Mijn hoofd was blijven hangen bij een gebeeldhouwde bovendorpel van een deur uit de Sint-Baafsabdij met o.m. de volgelingen van de heiligen Amandus en Bavo. Rond 1160 heeft een beeldhouwer daarop bij een vrouw de haren geciseleerd op een manier die me denken deed aan de Eva, die Ghislebertus dertig jaar eerder in Autun beeldhouwde. Toegegeven, de Bourgondiër wint het van de Gentse monnik. Ik stelde alleen vast: uit steen en beitel rijzen in dezelfde jaren mijlen ver van elkaar twee gezusters. En ik gaf hun een naam: Vroomheid en Verleiding.

La_Tentation_d'Eve (2)