Een steen uit Paestum

Vorige woensdag werd voor de allereerste keer een fragment van een sculptuur gevonden in de Athenatempel van Paestum uit ca. 500 v.C. De antieke stad bij de zee – Poseidonia heette de Griekse kolonie – overweldigt door haar tempels. In zijn Italienische Reise schrijft Goethe op 23 maart 1787: ‘Der erste Eindruck konnte nur Erstaunen erregen.’ En bij de Athenatempel noteert Couperus in Reis-impressies in februari 1894: ‘Binnen-in bloeit een geheele blankheid van madelieven, als het laatste, iets wit, dat de verdwenen godin achterliet…’
Maar dit fragment van tweeduizendvijfhonderd jaar geleden intrigeert al evenzeer als de imposante tempels. Fragmentarisch, verweerd, en dus enigmatisch kijkt een vrouw (?) dromerig door de tijd. Wie was zij? Godin of heldin? Priesteres of dienares? Een open raadsel.

greek-temple-of-athena-in-paestum-italy_svzya_aav__F0007.png