Sibille

Wie in de komende weken in Siena rondloopt, moet in de Duomo het veelkleurig marmeren inlegwerk bekijken. De vloer ligt tot eind oktober open, daarna verdwijnt het intarsia weer voor lang onder beschermend karton. De 56 vakken die van de 14de tot de 19de eeuw werden aangelegd vormen een spirituele reis door de wereld van oudheid, jodendom en christendom.
Mij spraken steeds de antieke Sibillen aan, vooral die van Cumae die Aeneas in het zesde boek van Vergilius’ Aeneis door de onderwereld begeleidt. Bij haar staan wel geen verzen uit het epos, maar uit de vierde ecloge met de voorspelling van de geboorte van een kind dat vrede zou brengen. Later verschijnt de profetes ook in Rome bij Michelangelo in de Sixtijnse Kapel, en schildert Rafaël haar in de Santa Maria della Pace. Maar dus eerst Siena.

Pavimento_di_siena,_sibilla_cumana.jpg