Over de schreve

Het was geleden van 1 mei 2000 dat ik in Saint-Omer was geweest, stelde ik vast in mijn oude groene Michelin Flandres Artois Picardie. In de jaren ’80 kwam er ik ooit met leerlingen en als KSA’er was ik in de jaren ’60 op kamp in de buurt, in Watten en Clairmarais. Herinneringen aan een grijze, duistere en duffe stad enerzijds, anderzijds een gemis: ik voer nooit op de watergangs.
Dat laatste maakt ik gisteren goed. En ook de opgefriste stad zelf was een verrassing. De Kruisafneming in de basiliek moet veeleer naar dan wel van Rubens zijn, en Saint-Omer moet ook komaf maken met de illusie dat de grote abt Suger van Saint-Denis uit de Sint-Bertinusbadij bij de Aa kwam.
Voor het eerst liep ik langs de ruïnes van die ooit machtige abdij, en uit die abdij zag ik in het Musée de l’Hôtel Sandelin de kruisvoet, Maaslandse kunst uit ca. 1180.
Moest ik vandaag de klas induiken, ik had het als opener over het scriptorium van de abdij, waaruit tussen de 8ste en de 15de eeuw schitterende handschriften vertrokken naar alle hoeken van Europa.
P1100163 (2)
P1100151 (2)