Tragisch treinen

Kortrijk retour gaf me de gelegenheid twee stukken van Euripides te (her)lezen. In de gedateerde deeltjes uit de ‘Klassieke Galerij’ van De Nederlandsche Boekhandel (handig onderweg, gewichtloos in een binnenzak): Helena uit 1956 en Hippolutos uit 1948. Het ene een eerder zwak stuk dat eindigt met een doorzichtige truc, het andere zelfs bij de zoveelste lectuur aangrijpend.
In de Helena (412 v.C.) stipte ik een echt euripideïsch vers aan: “De beste ziener is het inzicht en bezonnenheid – γνώμη δ’ ἀρίστη μάντις ἥ τ’ εὐβουλία.” (757) En daardoor viel op de terugweg mijn oog in de Hippolytos (428 v.C.) ditmaal op: “[…hoe] wie tweemaal nadenkt, beter inzicht krijgt – αἱ δεύτεραί πως φροντίδες σοφώτεραι.” (436)
Die ‘Klassieke Galerij’ met de ‘Meesterwerken der Wereldliteratuur’ was een van de vele initiatieven van Albert Pelckmans. Zo’n handzame galerij met wereldliteratuur mis ik vandaag.