Heuvelen – 11

Achter de M van de Premio Strega 2019 steekt Mussolini. M – Il figlio del secolo is een historische roman die de opkomst van het fascisme in Italië evoceert. Van 23 maart 1919 tot 3 januari 1925. Met documentaire teksten als intermezzi bij de korte hoofdstukken.
Huiveringwekkend vanaf het begin. In de eerste zeventig bladzijden las ik o.m. het eerste optreden van de futurist Filippo Tommaso Marinetti op het Domplein van Milaan en dat van Gabriele D’Annunzio op het Romeinse Campidoglio. Schrijvers voor de nieuwe orde. Ongemakkelijk om te lezen, ook al zijn de feiten allang gekend. Dit boek van Antonio Scurati voel ik nu reeds aan als een kleurrijke kroniek van een zwarte periode. Redeneringen, argumenten en woorden zijn herkenbaar. Een documentaire roman van een actualiteit die reikt tot ver buiten Europa’s grenzen.
In de eerste zin van het rapport van de Veiligheidsdienst over M van juni 1919 las ik gisteren op blz. 61 zijn geboortedag: 29 juli. Dit toeval doet me ook vandaag even huiveren. Een dies natalis als dies fatalis.
P1100067.JPG