Heuvelen – 9

Je vindt deze ongerepte hoek van Toscane amper in de boekjes. Geen toeristen dus. Vanuit de studiolo (foto onder) kijk ik uit over de vallei van de Arno op zijn meest zuidelijke plek waar Leonardo da Vinci het water uit de Val di Chiana kanaliseerde en de aloude Arnobrug op tekeningen en schilderijen verwerkte. Ik laat de ogen gaan over de dorpjes van Pieve San Giovanni en Cincelli, waar de Romeinse dichteres Sulpicia haar jeugdverzen schreef en waar de Aretijnse terra sigillata werd geproduceerd die je ook in Tongeren en Velzeke vindt. Op de achtergrond de stad van Maecenas en Petrarca, Aretino en Vasari. En uitlopers van de Apennijnen.
In de Valle delle Piagge (foto boven), het hart van deze historisch en ecologisch uitzonderlijke plek, werd in het voorjaar een zand- en grindwinning gepland door de gemeente Capolona. Gisteren werd het maandenlange protest van de streekbewoners gehoord. D’r zal een dezer worden gefeest rond de Ponte Buriano.
P1100047.JPG