Heuvelen – 2

In dit huis in de Casentino zijn we al meer dan een kwarteeuw ´s zomers heel even thuis en vond ik ooit een boekje met een kleine selectie uit de aantekeningen van Leonardo da Vinci. Die vondst zou me jaren zoet houden, want de schrijver Da Vinci was mij en velen veeleer onbekend. De man vertoefde hier geruime tijd beneden bij de Arno en de aloude Ponte Buriano, die hij o.m. op zijn Mona Lisa zou verwerken. En hij tekende hier rond 1502 wellicht zijn mooiste kaart: de Val di Chiana tussen het Trasimeense Meer (boven rechts) en de Arno met de Ponte Buriano (midden links). Voor wie vertrouwd is met deze Toscaanse hoek: tussen beide liggen van links naar rechts Arezzo, Castiglion Fiorentino en Cortona. Leonardo’s kaart is nu in handen van de Queen in Windsor. Maar wellicht liep of reed zij nog nooit over de Arnobrug van Etrusken en Romeinen. Zij weet niet wat zij mist.
2tuscany