Vuurberg

De ‘ronde’ liet weer van zich horen. Zo luidde zijn Griekse naam en στρογγυλός evolueerde door de eeuwen tot Stromboli. De kegel die opduikt uit de zee moet in de oudheid op schippers een enorme indruk hebben gemaakt. Hier gaan aarde, water, lucht en vuur samen, zelden laten de vier elementen zich zó in één oogopslag vangen.

Voor Homeros was de vulkaan op de Eolische Eilanden de woonplaats van Aiolos, de god van de winden. De tiende zang van zijn Odyssee begint zo:
We kwamen op Aiolia, het eiland
waar Aiolos, de zoon van Hippotas,
verblijft, geliefd door de onsterflijken.
Een drijvend eiland helemaal omringd
door onvergankelijke bronzen wallen,
een gladde rotswand rijst uit zee omhoog
.

De Stromboli rijst in de literatuur geregeld op. Een minder bekende passage is het kapittel Von grossen Ereignisse in het tweede deel van Also sprach Zarathustra. Nietzsche verbleef voorjaar 1882 op de Eolische Eilanden en het is niet uitgesloten dat hij in zijn Zarathustra (1882-1885) aan Stromboli dacht toen hij schreef:
Es gibt eine Insel im Meere – unweit den glückseligen Inseln Zarathustras – auf welcher beständig ein Feuerberg raucht; von der sagt das Volk, und sonderlich sagen es die alten Weibchen aus dem Volke, dass sie wie ein Felsblock vor das Tor der Unterwelt gestellt sei: durch den Feuerberg selber aber führe der schmale Weg abwärts, der zu diesem Tore der Unterwelt geleite.

Soms is hij inderdaad de poort naar de onderwereld. Zoals gisteren nog voor de arme Massimo uit Milazzo.