Fris fresco

Op de Aventijn in Rome turen toeristen door het sleutelgat van de Orde van Malta naar de koepel van Sint-Pieter. Wellicht betraden ze daarvoor heel even de Santa Sabina, maar de Sant’ Alessio liepen ze straal voorbij. Je kan in Rome niet alles bekijken.
Onlangs vond men er een fresco uit ca. 1150 met de heilige Alexius en Christus. Een kleine meter breed, vier meter hoog. Achter een muur. Een zelden geziene explosie van kleuren na negen eeuwen verborgen leven.
Of toch niet helemaal. In de zestigerjaren had een functionaris in een document vermeld dat hij een goed bewaard fresco zag en het gat in de muur weer dichtte. Zonder te vermelden in welke kerk… Rare jongens die Romeinen. Een kusthistorica vond na lang speurwerk dat het om de Santi Bonifacio e Alessio moest gaan. En bevrijdde Alexius.
Weeral een reden om naar Rome terug te keren.
134924763-118ea4b1-6ddd-4c65-bbb8-46c22f6c5114.jpg