Italiaanse maturiteit

De eerste algemene proef van het staatsexamen voor laatstejaars middelbaar in Italië bestond deze week uit analyse en commentaar naar keuze van o.m. een gedicht van Giuseppe Ungaretti of een stuk proza van Leonardo Sciascia. De tweede en specifieke proef voor het Liceo Classico was een Grieks-Latijns tweeluik over keizer Galba uit Plutarchos’ Leven van Galba en Tacitus’ Historiae: vertaling van beide teksten, inhoudelijke en taalkundig-stlistische commentaar, en een persoonlijke reflectie over het belang van historiografie en biografie als literaire genres.
Nou moe!
Het programma van het Liceo Classico bestaat drie jaar lang uit o.m. taal en literatuur (Italiaans 4 lesuren, Latijn 4, Grieks 3), geschiedenis en maatschappijleer (3), filosofie (3 !), kunstgeschiedenis (2).
Voor ontlezing is daar duidelijk geen plaats. Evenmin voor functionele klaspraatjes als À quelle heure part notre train? De achterliggende einddoelen vragen geen papierberg. Je waant je in het Gouden Tijdperk.