Romanfiguur

Misdaadromans lees ik weinig, en quasi uitsluitend Simenon, van wie ik dan wel ontzettend veel heb gelezen. Maar in het Zuiden las ik onlangs na een tip van mijn Leuvense vriend Een tragisch verhaal (Houtekiet, 2019) van Jo Claes. Een sterke en goed uitgewerkte plot met een geslaagde verwerking van Sofokles’ Oidipous Koning. Ik heb ervan genoten.
De vertaler van die Griekse tragedie heet in de roman Herman Lateur. ‘Terwijl de ander een sigaret opstak, bestudeerde Berg zijn gezicht. Lateur was een niet onknappe man met bruine ogen en donker haar. Hij droeg een zwarte jeansbroek met een wit hemd en had een opvallend jong figuur voor iemand van zijn leeftijd.’ (156)
Literatuur is duidelijk fictie. En maar goed ook, want wat er verder nog over die Lateur wordt verteld is niet altijd fraai. Maar lees deze policier, en denk verder niet aan mij.