Sodoma

Zelfs al is maar de helft waar van wat Frédéric Martel in Sodoma. Het geheim van het Vaticaan (2019) onthult, dan nog laat het boek de lezer perplex achter. Je vermoedde veel, maar het werk van de diepgravende onderzoeksjournalist legt ontzettend veel meer bloot. Bloot dus. En macht. En corruptie. En hypocrisie. De kardinalen Sodano, Trujillo en Bertone moeten eigenlijk weinig onderdoen voor de beruchte renaissancepausen. Ontnuchterend en uiterst relevant zijn de veertien wetten van Sodoma die Martel tussen pagina 27 en 648 formuleert omtrent homofobie en homoseksualiteit in het Vaticaan. Voortaan zal ik met andere ogen in de Via della Scrofa wandelen of vanop het terras van Bar San Callisto op een andere manier over de piazza naar het gelijknamige palazzo kijken. Het pronkerig graf van de man die onderaan bladzijde 362 ter sprake komt wil ik niet meer zien.