Homeros op de planken

Vandaag zat ik in het Gentse theater Tinnenpot met Jo Decaluwé en Els Deceukelier die vanaf september Homeros. Vier vrouwen brengen, een tekstkeuze uit Ilias en Odyssee rond Helena en Nausikaä, Andromache en Penelope. Na de Iliasmarathon van het Mechelse ’t Arsenaal (2014) en de Odysseemarathon van de Brusselse KVS (2017), telkens in een regie van Michael De Cock, blijft Homeros appelleren. In Nederland toert Theatergroep Aluin uit Utrecht met De Odyssee, een bewerking van mijn Odysseevertaling, en in Turnhout brengt HETGEVOLG op 8 november de première van Odysseus Niemand met Stefan Perceval en mijn vertaling van het cyclopenverhaal. Homeros vindt in boekvorm wel zijn weg, maar de vertaler vindt het al even prettig als de eerste dichter van Europa ook in de aloude verteltraditie verder leeft.