Etruskische Giacometti

De Stichting Giacometti blijft het ontkennen en naar mijn weten heeft de Zwitserse kunstenaar er zich nooit over uitgesproken. Maar bij het betreden van de expositie Alberto Giacometti, une aventure moderne in Villeneuve d’Ascq treft onmiddellijk zijn Femme debout die onweerstaanbaar doet denken aan de uitgerekte jongen in het museum van Volterra. Gabriele d’Annunzio noemde dat Etruskisch brons uit de derde eeuw v.C. Ombra della sera – Schaduw van de avond, omdat de figuur hem deed denken aan de langgerekte schaduwen in de vooravond.
Geen enkel kunstwerk is alleen maar product van zijn eigen tijd, en Giacometti had belangstelling voor de antieke kunst, in het bijzonder de Egyptische. De band tussen oud en nieuw is er steeds een van continuïteit én van contrast. In het museum van Villeneuve d’Ascq was ik al even sterk onder de indruk als decennia geleden toen ik in Volterra voor een hoge stoffige vitrinekast stond. Men zou de Etruskische jongen eens moeten laten dialogeren met een van Giacometti’s bronzen vrouwen.
IMG_5798 (3).JPG14901507911_cc1278334b_b (3).jpg