Van Oldenbarnevelt – Gorter

Vandaag spoor ik voor een schoollezing naar het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort.
Het gymnasium draagt de naam van zijn beroemdste leerling ooit, de vriend en latere vijand van Maurits van Oranje, van wie recent het dagboek van zijn laatste levensmaanden weer opdook. 400 jaar geleden – 13 mei 1619 – werd Van Oldenbarnevelt, aan wie Nederland zijn democratisch gedachtegoed te danken heeft, onthoofd. Dagboek en beulszwaard liggen nu in zijn geboortestad te kijk. Die wil ik zien.
De beroemdste leraar van het Amersfoortse gymnasium is wellicht de Tachtiger Herman Gorter die er klassieke talen onderwees in 1889-1893. Naar zijn Mei verwijs ik steevast in mijn lezingen over het vertalen van Homeros en mijn keuze voor de versvorm. Vandaag klinkt voor mij Een nieuwe lente en een nieuw geluid anders dan anders.
Soms hangt over een schoollezing een zweem van serendipiteit.

mei_rijuitgaven_3