500 jaar geleden stierf Da Vinci

Leonardo stierf op 2 mei 1519 in het kasteel van Clos-Lucé in Cloux bij Amboise, niet in de armen van François I zoals Ingres dat fantaseerde op zijn schilderij in 1818 (Petit Palais, Parijs), want de Franse koning verbleef toen in Saint-Germain-en-Laye.
Als wij vandaag nog kunnen grasduinen in de duizenden vellen met teksten en tekeningen die hij naliet, hebben we dat te danken aan zijn leerling en secretaris Melzi, aan wie hij veel naliet in zijn testament dat hij dicteerde op 23 april 1519:
… Item el prefato testatore dona et concede ad Messer Francesco da Melzo, gentiluomo da Milano, per remuneratione de’ servitii ad epso grati a lui facti per il passato, tutti et ciaschaduno li libri che il dicto testatore ha de presente; et altri instrumenti et portracti circa l’arte sua et industria de pictori.
… Evenzo schenkt en vermaakt de voornoemde erflater aan Messer Francesco Melzi, edelman uit Milaan, als beloning voor diensten en gunsten die hij hem in het verleden heeft bewezen, alle boeken tot de laatste toe die de vermelde erflater op dit ogenblik in zijn bezit heeft, en de andere instrumenten en portretten die behoren tot zijn kunst en beroep als schilder.

Vandaag grasduin ik uiteraard even in:
https://patricklateur.be/portfolio/leonardo-literair-leonardo-da-vinci/

defkaftLEONARDO.jpg