De langste titel?

Vandaag Werelddag van het Boek, en die blijft verbonden met de sterfdag van Shakespeare én met Cervantes’ begrafenis anno 1616. Maar dit jaar denk ik twee dagen vooruit: op 25 april is het 300 jaar geleden dat in Londen Robinson Crusoe van Daniel Defoe verscheen, een avonturenroman waarvan de titel een van de langste uit de literatuur moet zijn:
The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: Who lived Eight and Twenty Years, all alone in an un-inhabited Island on the Coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver’d by Pirates. Written by Himself.
D’r zijn nog boeken met ellenlange titels, maar Defoe nam in 1719 alvast een stevige aanloop.