Claudius over vernieuwing

Vierenveertig jaar werd hij, was veertien jaar keizer, trouwde viermaal, werd vergiftigd: keizer Claudius (10-54), de man van de boeken van Robert Graves en de televisieserie I, Claudius. In de Ara Pacis te Rome opende gisteren een expositie – http://www.arapacis.it/it/mostre_ed_eventi/mostre?tab=0 – over de man die in Lyon werd geboren en in 48 een opgemerkt pleidooi hield om Galliërs op te nemen in de senaat. Daaruit deze merkwaardige passus:
“Leden van de senaat, alles wat nu als oeroud gebruik wordt beschouwd, was ooit nieuw. […] Ook deze vernieuwing zal ooit oude gewoonte worden, en wat ik nu bepleit onder verwijzing naar precedenten uit het verleden, zal zelf precedent worden.” (Tacitus, Annales 11.24, vert. M.A. Wes)
Claudius’ pleidooi voor openheid en vernieuwing krijgt zijn plaats in mijn Europalezing voor het Nederlands Klassiek Verbond aanstaande zaterdag (Rijksmuseum van Oudheden, Leiden). De lezing wordt die dag ook gepubliceerd en ter plekke verspreid, en ligt nadien voor een paar luttele euro’s in de boekhandel (Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam).

5bfe2_9789025309978_cvr-184x303