Quot capita, tot sensus

Met z’n tweeën liepen we door Prenten in de eeuw van Bruegel. D’r was nochtans genoeg volk in Brussel om de mooie zalen vol gravures en houtsneden te vullen met Weyts’ meerwaardezoekers. Kijken naar etsen is natuurlijk een inspannende bezigheid. Maar gelijk ook verrassend. Zoals de Allegorie op de moeilijkheid van het besturen van Pieter van der Borcht (1578). Een gefantaseerd beest met verschillende poten, uit wiens lijf veel dierenkoppen steken (of: wiens lijf veel dierenkoppen doorsteken) en dat aan de lijn wordt gehouden door kerkelijke en wereldlijke leiders. Besturen is een lastige opdracht! O praefecturae difficile officium!, staat onderaan rechts te lezen. Toen woedden de godsdienstoorlogen, vandaag zijn er nog méér hoofden die elk hun zin willen zeggen en doen.