Homeros als God in Frankrijk

Sinds woensdag is Homeros te gast in Louvre-Lens en leeft er tot 22 juli als God in Frankrijk. De eerste dichter van Europa staat er royaal te kijk. Soms met een paar Franse tweederangs schilders die veel vertellen over de receptie van zijn onsterfelijke verhalen, maar werk van Rubens en Corot, Chagall en Cy Twombly geven tegenwicht. En dan zijn er boekedities en Griekse vazen, marmers en bronzen die Ilias en Odyssee opnieuw verwerkelijken. Vanuit museaal oogpunt is de entree bijzonder geslaagd: een wandeling door de vergadering van de goden op de Olympos leidt naar de muze Polyhymnia en de dichter. Intussen doet de catalogus mijn Homerosplanken nog wat meer doorzakken. Na lectuur wil ik terug naar de man van wie ik een decennium lang in de ban was. En blijf.
http://www.louvrelens.fr/exhibition/homere/

P1090975.JPG
P1090976.JPG