Carrousel

De Schildpaddenfontein op de Piazza Mattei in Rome zag ik voor het eerst vanop een fiets medio de jaren zeventig. Ik was er direct weg van en raakte er niet van weg. Ik reed rondjes rond de vier efeben die met lichte arm een schildpad over de rand van het waterbekken helpen. Van alle waterspuiters in de stad vult deze fontein spelenderwijs het best de publieke ruimte. En ik bleef maar toeren rond Romes elegantste fontein, tot het gênant werd voor het handvol mensen dat er rondliep.
Heel even flitste mijn carrousel van toen me door het hoofd bij het zien van een foto uit de expositie Roma nella camera oscura in het Palazzo Braschi. Pompeo Molins nam hem rond 1868. Vermoedelijk op een zondag, want de volkse mensen staan er op hun best bij. En de stad is inderdaad eeuwig, er is weinig veranderd: de sampietrini, het palazzo van Giacomo Mattei. En het water dat almaar stromen blijft.