Grondig

In Rome komt er wel af en toe iets bloot te liggen, maar als dat gebeurt door een grondverschuiving, dan is er iets aan de hand. Gebrek aan onderhoud bijvoorbeeld. Of erosie. Of iets anders.
Vorige week ging bij de Ve mijl op de Appia Antica de tumulus van de Curiatii aan het schuiven. Op de grafheuvel van de Albaanse drieling staat een antieke toren, wat verder ligt de heuvel van de Horatii, de Romeinse drieling. De grafheuvels, vermoedelijk pas onder keizer Augustus gemaakt of gerestaureerd, hebben ongetwijfeld een al even politieke betekenis als het verslag van het legendarische gevecht van Horatii en Curiatii door Livius, de historicus van Augustus (Ab urbe condita 1.24-25).
En dus gingen de Curiatii nu voor de tweede maal onderuit. Een paar jaar geleden waren daar archeologen uit Nijmegen aan het werk. Hopelijk hebben zij hun werk niet al te grondig gedaan.