Zand erover

Op Trastevere liep ik al tientallen keren over de antieke Via Septimia (nu de Lungara) naar een tafel in de Miraggio, naar het atelier van Andrea Fogli of naar mijn logies bij de scheutisten. Langs het Palazzo Corsini, waar vroeger Christina van Zweden in lange broek haar geleerde gezelschappen ontving en vandaag de Accademia dei Lincei vergadert. Nu kwam daar een industrieel bedrijf uit de tweede eeuw naar boven. Onder de lentebloemen in het park van het palazzo steken honderden amforen in de grond en een waterleiding die van de Janiculus naar de Tiber loopt. Vermoedelijk ook onder de Romeinse kasseien en onder de tuin van de Farnesina waar Rafaël Galatea schilderde voor bankier Chigi. Binnenkort gaat alles weer dicht. Ik zal het nooit hebben gezien, zoals Christina het nooit heeft geweten. En veel Romeinen in de stad er wellicht niets zullen over hebben gehoord. Een antieke fabriek die weer ademde, heel even.