Milaan 2 – Chaotisch

Zij woonde aan de Navigli in de Ripa di Porta Ticinese, de dichteres met de eeeuwige sigaret, die ze zelfs op scène niet missen kon. Milaan had geen Gedichtendag nodig om theaters vol te laten lopen voor een optreden van Alda Merini. Ze kreeg een staatsbegrafenis in de Dom van Milaan, een gedenkplaat boven haar deur en in La Casa delle Artiste niet ver van de Ripa vind je op de bovenverdieping de inboedel van haar slaap- en werkkamer. Merkwaardig zijn de stukken kamerwand waarop zij de telefoonnummers noteerde van vrienden en vriendinnen. Wanorde was haar dierbaar, want – zei ze – geen dichter kan creëren in een ordentelijke ruimte, zijn huis is het hol dat de verbeelding activeert.
Van haar vertaalde ik in 2011 Cantico dei Vangeli (2006), een werk uit het laatste decennium, waarin Merini veel religieus geïnspireerde bundels publiceerde.
image00063.jpegimage00062 - kopie.jpeg