Milaan 1 – Dramatisch

Lang, héél lang heb ik uitgezien naar Da Vinci’s Laatste Avondmaal, en toen ik het Cenacolo betrad was ik ietwat aangedaan. Leonardo gaf de oude refter van de dominicanen een diepte mee door de ruimtewerking van de perspectief. Maar al heel snel zijn het de figuren zelf die aanzuigen: de rust van Jezus en de onrust van de Twaalf, verdeeld in vier groepen van drie. Leonardo koos het meest dramatische moment tijdens het paasmaal: Ik verzeker jullie, een van jullie, die nu met Mij eet, zal Mij overleveren. (Marcus 14.17). En ik kijk naar hun gezichten en handen, en denk aan de voorbereidende aantekeningen waarin hij in een snel ritme negen verschillende houdingen bedenkt (Leonardo literair, p. 203-204). Daarvan is er uiteindelijk weinig terug te vinden op het fresco zelf, maar de uitgeschreven opsomming zegt veel over wat de schilder voor ogen had.
019.jpg013.jpg