Carnevale Ambrosiano

Een mens zou alles doen om carnaval te ontlopen. Maar in Milaan hebben ze me een ambrosiaanse valstrik gespannen. De stad volgt nog steeds de ritus genoemd naar hun vierde-eeuwse bisschop en de vasten begint er pas zondag a.s. Zaterdag is het daar dus ‘Vette Zaterdag’ met carnavalstoet op het immense domplein. En omdat ‘hun’ Leonardo da Vinci dit jaar vijfhonderd jaar geleden overleed, inspireren de carnavalwagens zich op Leonardo.
Nu heb ik in het lopende jaar wel iets met beide heren (Leonardo verscheen bij Athenaeum in januari, in april komt Ambrosius bij Damon), maar dat het de eerste dagen laveren wordt tussen carnavaleske plekken hadden die heren me mogen besparen.
D’r is een troost: met de ‘Week van de Musea’ zijn de kunsthuizen tot zondag gratis toegankelijk. Musea zijn soms plekken van asiel.